Meme Büyümesi Ameliyatı

Ameliyat Süresi

1 Saat

İşe Dönüş

1- 2 Gün

Hastanede Yatış

0 - 1 Gece

Anestezi

Genel Anestezi

Jinekomasti, erkeklerdeki meme dokusunun normalden daha genişleyerek şişmesidir. Meme dokusundaki şişlik, tek bir memede olabileceği gibi her iki memede de görülebilir.

Jinekomasti, kendi içerisinde glandüler tip, yağlı jinekomasti ve karışık tip olacak şekilde üçe ayrılır. 

Dünya ortalamasında her 18 erkekten birisinde Jinekomasti görülmektedir.

Jinekomasti Çeşitleri

Jinekomasti, üç tipte oluşmaktadır:

  • Grandular Tip Jinekomasti: “Grandular doku” olarak adlandırılan doku, kadınlarda süt üretiminin gerçekleşmesine yarar. Erkeklerde ise böyle bir etkisi yoktur. Dokunun gelişmesi ile bağlantılı meme büyümesidir. Yaygın bir jinekomasti türüdür.
  • Yağlı Tip Jinekomasti: Grandular doku yani meme bezinde artış görülmeyen, obeziteden bağımsız, sadece meme bölgesi yağlanması görülen bir jinekomasti türüdür. Bu tip jinekomastinin sebepleri arasında sık kilo alıp vermek ve alkol ilk sıralarda yer alır.
  • Karışık Tip Jinekomasti: Grandular doku ve yağlı tip jinekomasti tiplerinin bir arada görüldüğü jinekomasti türüdür.
Jinekomasti Aşamaları

AVA Estetik Cerrahi Kliniği, Jinekomasti Ameliyatı konusunda uzmanlaşmış Estetik ve Plastik Cerrahi Profesörü kadrosu ile hizmet vermektedir. Jinekomasti Ameliyatı hakkında tüm sorularınız ile ilgili olarak klinik telefonlarımız veya whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Meme Büyümesi (Jinekomasti) Neden Olur?

Jinekomasti Neden Olur

Jinekomastinin birçok sebebi vardır. Başlıca sebepleri; hormon dengesizliği, ergenlik, yaşlılık, yenidoğan olmak, çeşitli hastalıklar, ilaçların yan etkileri, anabolik steroidler ve kozmetik ürünler gibi faktörlerdir.

 

  • Hormon dengesizliği: Jinekomasti sebepleri arasında ilk sırada hormonal dengesizlik yer alır. Kadınlık hormonu östrojen, erkeklerde belli oranda salgılanır. Bu salgılama fazla olursa hormon dengesizliği ortaya çıkar. Östrojen, erkeklik hormonunu bastırabilir. Ayrıca, az salgılanması da hormonal dengesizliğe yol açabilir. Hormonal dengesizlik erkek bebeklerde, ergenlik dönemindeki erkeklerde ve yaşlı erkeklerde görülebilir.
  • Ergenlik: Erkekler çocuklarda, ergenliğe geçiş sürecinde hormon dengesizliği görülebilir. Bu dönemde az ya da fazla östrojen salgısı hormon dengesizliğine yol açar. Ergenlikte meme büyümesi genellikle yaş ilerledikçe geçer. Çünkü hormonlar zamanla dengelenir. Bu sebeple erkeklerin ergenliğinde meme büyümesi normal görülür.
  • Yaşlılık: Erkeklerde yaş ilerledikçe vücut östrojen salgılar. Elli yaş ve üzeri erkeklerde beden yağlanmaya yatkındır. Bu sebeple östrojen hormonu normalden fazla salgılanabilmektedir. Bu durumda jinekomasti ortaya çıkabilir.
  • Yenidoğan olmak: Yenidoğan erkek bebeklerde kadınlık hormonu görülebilmektedir. Östrojen, anneden plasenta yoluyla bebeğe geçer. Bu sebeple doğduktan bir süre erkek bebeklerde östrojen gözlenebilir. Geçici bu durum Genellikle birkaç hafta sonra ortadan kalkar.
  • Hastalıklar: Hormonal dengesizliğe yol açan bazı hastalıklar meme büyümesi yani jinekomastinin sebepleri arasında yer alır. Bu hastalıklar şunladır; böbrek yetmezliği, testis tümörü, hipofiz bezi tümörü, karaciğer hastalıkları, klinefelter sendromu, hipofiz yetersizliği, hipertiroidi, aşırı açlık, kötü beslenme.
  • İlaçların yan etkileri: Bazı ilaçların yan etkileri, meme dokusunun büyümesine ve jinekomastiye yol açar. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır; kalp ilaçları, antiülserler, AIDS ilaçları, ACE inhibitörleri, prostat kanseri ilaçlar, antianksiyeteler, antidepresanlar, antibiyotikler, diüretik ilaçlar, kemoterapi.
  • Anabolik steroidler: Vücut geliştirmek için erkeklik hormonu etkilerini taklit eden ve hücrelerde protein sentezini geliştirerek dokuları uyaran ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar jinekomastiye neden olabilmektedir.
  • Kozmetik ürünler: Cilt bakımı ürünlerinde, sabunlarda ve şampuanlarda çay ağacı ve lavanta özü gibi bitkisel maddeler bulunur. Bu maddeler, östrojen salgılanmasını artırarak, jinekomastiye yol açabilir.

Jinekomasti Ameliyatı

Erkek Meme Ameliyatı

Erkek bebeklerde ve ergen erkeklerde görülen jinekomasti zamanla geçeceği için genellikle tedavi gerekmez. Ergenlik dönemini tamamlamamış ve testis boyutu normal boyuta ulaşmamış erkeklerde, tekrar jinekomasti görülme riski olduğu için ameliyat yapılmaz.

Yaşı ilerlemiş yetişkin erkeklerde jinekomasti sorunu için müdahale gerekir.

Jinekomasti başlangıç seviyesinde ise cerrahi müdahaleden önce bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu süreçte hormon dengesi sağlayan ilaçlar erken evredeki jinekomasti sorununu çözebilir.

Doktor, ilaç tedavisi kapsamında en uygun ilacı önerecektir. İlaç tedavisi yeterli olmazsa fazla meme dokusunu almak için jinekomasti ameliyatına karar verilir.

Jinekomasti operasyonu ameliyathane ortamında yapılır. Hastanın durumuna göre doktorun değerlendirmesi sonucu genel ya da lokal anestezi uygulanır. Jinekomasti ameliyatı 30 dakika ila 2 saat sürebilir.

Yağlı tip jinekomasti görülüyorsa liposuction yöntemi ile yağ dokusu alınır. Liposuction için sadece kanüllerin gireceği delikler açılır ve bu delikler operasyon sonrası tek bir dikişle kapatılır. Grandular doku ya da karışık tip jinekomasti varsa meme başının alt bölümünde yarım daire şeklinde kesi açılarak, bu kesiden fazla meme dokusu alınır. Bu cerrahi müdahaleye “mastektomi” adı da verilir. Mastektomi sonrası hasta kısa süre içinde iyileşir.

Kimlerde Görülür?

Jinekomasti erkeklere özgü bir sorundur. Üç yaş döneminden başlayarak, bebeklik, ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde jinekomasti riski fazladır. Yenidoğan erkeklerde anneden kaynaklı jinekomasti, genellikle birkaç hafta içinde azalır. Ergenlikteki jinekomasti, hormonlarda denge sağlanınca kaybolur. Bu yaş gruplarına genellikle herhangi müdahale gerekmez. Yaşlılıkta ortaya çıkan jinekomasti, devamlı östrojen salgısı olacağı için cerrahi müdahale ile giderilebilir.

Nasıl Önlenir?

Erkeklerde hormonal bir sorun olan meme büyümesi, bazı önlemlerle minimize edilebilir. Jinekomastiyi önlemek için şu önlemler alınabilir;

  • Sağlıklı beslenme düzeni,
  • Uyku düzeni,
  • Rutin spor,
  • Alkol ve sigarayı bırakma,
  • Uyuşturucu madde kullanmama,
  • Fast fooddan kaçınma,
  • Kalitesiz ve ambalajlı besinlerden kaçınma.

Ayrıca, hormonal bozukluğa yol açan diğer etkenlerden de kaçınmak gerekir. Kullanılan herhangi bir ilaç meme büyümesine yol açıyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.

Jinekomasti Fiyatları

Jinekomasti Ameliyatı fiyatları Avrupa ve Amerika’da  3.000 – 4.000 USD iken, Türkiye’de ve İstanbul’da bu ameliyat deneyimli Estetik Plastik Cerrahlar tarafından çok daha uygun fiyatlar ile yapılmaktadır.

Jinekomasti ameliyatının fiyatları Jinekomasti çeşidine ve kullanılacak olan tekniğe göre farklılık gösterebilmektedir.  Ameliyat başarısı için operasyonu gerçekleştirecek olan cerrahın tecrübesi çok önemlidir.

AVA Estetik Cerrahi Kliniği, Jinekomasti Ameliyatı konusunda uzmanlaşmış Estetik ve Plastik Cerrahi Profesörü kadrosu ile hizmet vermektedir.

Ameliyat fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için sayfanın en üst ve en alt kısımlarında yer alan klinik telefonlarımızdan veya whatsapp hattımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Fiyat Alın

Formu doldurun, uzmanlarımız sizi arasın.
[]
1 Step 1
Ad Soyad
Telefon Numarası
Previous
Next

Belirtileri, Muayene ve Teşhis Süreci

Vücudunda olağandışı bir meme büyümesi gören kişi obezite değilse jinekomasti olabilir. Kesin tanı için uzman doktora muayene olması gerekir. Hastalığın doğru yorumlanması için klinik muayenesi önemlidir. Muayene sürecinde doktor öncelikle fiziksel muayene uygular. Bu aşamada meme büyümesinin “psödojinekomasti” olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra ultrasonografi ve mamografi gibi görüntüleme teknikleri ve radyolojik tetkikler uygulanır. Gerek görülürse doku örneği alınarak biyopsi yapılabilir. Bu tanı süreci toplamda 4 aşamada tamamlanır. Detaylı verilerin değerlendirilmesinin ardından hastanın jinekomasti ameliyatı olup olmayacağı belirlenir.

Tedavi Zorunlu mu?

Jinekomasti sorunu görülen erkekler, kadın memesi ile benzerlik gösteren memeleri sebebiyle psikolojik anlamda olumsuzluk yaşayabilir. Bunun yanında jinekomasti, meme hassasiyetine, ağrılara ve acıya sebep olabilir. Tüm bu faktörler sebebiyle jinekomasti tedavisi önerilmektedir.

Ameliyatı Sırasında ve Sonrasında Yaşanabilecek Sorunlar, Riskler

Jinekomasti operasyonu basit bir müdahaledir. Risk taşımamakla birlikte başarı oranı oldukça yüksektir.

Ameliyat sonrası meme bölgesinde ödem, ağrı ve morluklar oluşması doğaldır. Bu durum rahatsızlık verse de kısa zamanda geçer.

Liposuction uygulanan kişilerde iyileşme döneminde ödem ya da morluk görülmez. Kesi izi meme hattına gizlenir, bu sebeple estetik anlamda rahatsızlık vermez.

Nadir de olsa bölgede kan birikmesi, liposuction sebebiyle uyuşukluk ve karıncalanma, göğüs kafesinde düzensizlik ve deri rengi değişikliği görülebilmektedir. Hasta bu gibi durumlarda doktora başvurmalıdır.

Ameliyat sonra kesi yerinin hijyenine özen gösterilmelidir, aksi halde enfeksiyon riski doğar. Ağır hareketler dikişler zorlayabilir.

Ameliyat sonrası doktorun tavsiyeleri uygulanırsa iyileşme süreci daha kolay ve kısa olacaktır.

Ameliyatı Sonrası Süreç

Jinekomasti ameliyatı sonrası hasta, doktorun değerlendirmesine göre aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Memede açılan kesi bandajla kapatılır. Daha sonra meme bölgesine özel bir korse takılır. Korsenin 1 hafta çıkarılmaması gerekir. Derinin altında olan dikişleri aldırmaya gerek yoktur. Jinekomasti ameliyatı sonrası hasta 2 ila 3 gün içinde normal hayatına dönebilir. Ameliyat sonra ağır hareketlerden kaçınılmalıdır. Dikişleri zorlayan kol hareketlerine dikkat edilmelidir. En az iki hafta hamam, sauna, havuz ve deniz gibi su bulunan yerlere girilmemelidir. Ameliyat bölgesinde ağrı ve acı oluşursa basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Ameliyat izi 6 ay süreyle güneşten korunmalıdır. Ameliyattan 6 ay sonra her şey serbesttir.

Sıkça Sorulan Sorular

Meme büyümesi görülen erkek çocuklar ne zaman ameliyat olmalı?

Erkek bireylerde meme büyümesi 13 ila 15 yaşlarında görülmeye başlar. Bu olgular genellikle 1 ila 2 yıl içinde kendiliğinden düzelir. Bu sebeple meme büyümesi tedavisi için acele edilmemelidir. Bu yaşlardan sonra meme büyümesi takibe alınmalıdır. Meme büyümesi devam ediyorsa tedavi sürecine başlanmalıdır.

Yetişkin erkeklerde görülen meme büyümesi riskli midir?

Yetişkin erkeklerde görülen jinekomasti, ergenlik dönemine göre daha fazla risklidir. Yetişkin erkeklerde jinekomasti için meme kanseri bakımından değerlendirilmelidir. Çünkü meme kanseri sadece kadınlara özgü sorun değildir. Bu sorunu göz ardı eden erkeklerde meme kanseri tanısı ve tedavisinde geç kalınabilmektedir.

Kas yapan ve kilo aldıran steroidler jinekomastiye sebep olur mu?

Araştırmalar, erkeklerin kas yapmak ve kilo almak için kullandığı steroidlerin jinekomastiye sebep olabileceğini göstermektedir. Bu sebeple erkeklerde jinekomasti nedenleri araştırılırken steroid kullanımı da özellikle değerlendirilmelidir.

Grandular meme büyümesi tedavisi nasıl yapılır?

Grandular tip jinekomiasti, memede sert bir kitle oluşumudur. Bu sorunun tedavisi için mutlaka jinekomasti ameliyatı yapılmalıdır. Grandular tip meme büyümesinin kaynağı, asıl meme dokusudur. Bu sebeple memede sert bir doku oluşmaktadır. Tedavisi sadece cerrahi müdahale ile olabilmektedir. Cerrahi müdahalede açık veya kapalı ameliyat uygulanır. Meme büyümesi fazla değilse kapalı, fazla ise açık ameliyat yapılır. İleri derecede meme büyümesi görülürse cilt fazlalığı alınmalıdır. Memede fazla yağ dokusu da görülürse ameliyatta liposuction da gerekebilir.

Jinekomastide patolojik inceleme zorunlu mudur?

Jinekomasti tedavisinde öncelikle meme büyümesinin tipi tespit edilir. Meme büyümesinin yağ dokusundan mı yoksa meme dokusundan mı kaynaklandığı belirlenir. Bazı durumlarda meme büyümesinde her iki etken birlikte görülür. Bunun tanısı için patolojik inceleme gerekir. Ancak bazı vakalarda MR ve bilgisayarlı tomografi tanı koymak için yeterli olabilmektedir. Jinekomasti tedavi planı kesin tanının ardından yapılır. Bu sebeple tetkikler ve patolojik incelemeyle jinekomasti tipinin kesin tanısı konulmalı ve meme büyümesi sebebi belirlenmelidir.

Jinekomasti tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

Jinekomasti tedavisi sürecinde hastanın muayenesi sırasında memede deri fazlalığı, meme ucu sarkması, sert doku ve yağ dokusu oranları, meme başındaki kahverengi kısım değerlendirilir. Hastanın tıbbi öyküsü dinlenir, yaşı ve genel sağlık durumu eke alınır. Hastanın tercihlerinin de değerlendirilmesinin ardından meme büyümesi tipine en uygun tedavi seçeneğine karar verilir. Sert kitle görülen grandular tip büyümede endoskopik veya açık ameliyat tercih edilir. Yağ dokusu büyümesi varsa klasik veya lazer liposuction kullanılabilir. Bazı vakalarda bu yöntemler kombine edilebilir. Tedavi sürecinde her türlü etken dikkate alınır. Tedavi sonrası cilt fazlalığı kendi kendini toparlayacak durumdaysa, yağ dokusu alınarak cildin kendini toparlaması beklenir. Cilt kendini toparlamayacak durumdaysa açık ameliyatla cilt fazlalığı alınır. Bu tedavi yönteminde cilt fazlalığı boyutuna göre ameliyat izi kalır.

Jinekomasti tedavisinde lazer liposuction avantaj mıdır?

Erkek bireyde meme büyümesinin sebebi yağ dokusu ise tedavi sürecine klasik veya lazer liposuction eklenebilir. Lazer liposuctionda morluk ve ödem riski daha azdır. Ayrıca, klasik liposuctionda parçalanamayan yağ hücreleri lazer yöntemi ile daha kolay temizlenebilir. Memedeki fazlalık yağ hücreleri temizlenirken, diğer taraftan da cilt toparlanarak sıkılaştırma sağlanabilir. Tüm bunlarla birlikte lazer liposuction uygulanan hastaların iyileşme süreci diğer yönteme göre daha konforludur.

Jinekomasti ilaçla tedavi edilebilir mi?

Jinekomastide cerrahi müdahale en başarılı sonucu verir. Jinekomasti tedavisinde açık veya kapalı ameliyat, klasik veya lazer liposuction kullanılır. Ancak ilaçla tedavi ve hormon tedavisinde maalesef başarı elde edilemez. Anti-östrojen ilaç tedavisi de kısıtlı faydalar sağlamaktadır.

Jinekomasti, ameliyat sonrası tekrarlar mı?

Jinekomasti ameliyatı sonrası genellikle tekrar meme büyümesi yaşanmaz. Ancak bu kesin bir bilgi değildir. Örneğin; aşırı kilo alma tekrar meme büyümesine yol açabilir. Çünkü meme büyümesinde yaygın görülen tip yağ dokusundan kaynaklanmaktadır.

Jinekomasti ameliyatında kesi nereden açılır?

Jinekomasti için ameliyat gerekiyorsa kesiler çoğunlukla meme başının altında veya koltuk altında açılır. Memedeki doku fazlalıkları bu bölgelerde kolaylıkla temizlenebilmektedir. Kesi yerleri, ameliyat sonrası kendinden eriyen, estetik dikişlerle kapatılır. Ayrıca, kesi yerleri hemen fark edilmeyecek bölgededir. Kesiler cilt rengiyle zamanla uyum sağlar ve iz rahatsız edici değildir.

Kliniğimiz